ESSEN – Altijd al eens een container met een kadekraan op een vrachtschip willen zetten? Of met een Fokker 50 willen landen op ‘Essen International Airport’? Of bestuur je liever een grote zeppelin op afstand of een fiets op een koord door de Grand Canyon? Henk den Ridder 30 okt. 2020 Bron: BN DeStem
Voor wie één of meer vragen met ja heeft beantwoord, is Robotland in Essen the place to be. Het walhalla voor grote en kleine mensen die van techniek en transport houden. Je mag er alleen nog niet naartoe.
Aan het Hemelrijk in Essen, vlak achter het vorig jaar onthulde Bevrijdingsmonument, staat een oude douaneloods van de Belgische spoorwegen NMBS. Tegen de loods aan staat de blikvanger van het techniek-park: een oude, bont beschilderde treinwagon. Robotland staat er in graffitistijl op te lezen.
54 jaar
De loods is helemaal gerestaureerd en voor 54 jaar in erfpacht gegeven aan de geboren en getogen Essenaar Luc Van Thillo (51). Hij is bekend van zijn bedrijf Automatiseringen Van Thillo, met onder meer een vestiging in Roosendaal. Ooit was Van Thillo konijnenfokker. Hij werd programmeur bij Siemens, begon later zijn bedrijf AVT en groeide uit tot een vermogend man, zegt Seppe Vandekeybus.
Lierse SK
Seppe (22) is met Dave Vercauteren de drijvende kracht achter Robotland. Hij zegt: ,,Het lukte Van Thillo een tijd lang niet geschoold personeel te vinden. Om de jeugd te interesseren in techniek en transport kwam hij met het idee Robotland te ontwikkelen. Luc is trouwens ook eigenaar en voorzitter van voetbalclub Lierse SK.”
Ondertussen had de gemeente Essen een wedstrijd uitgeschreven om het leukste idee met de douaneloods te pakken te krijgen. Van Thillo schreef zijn Robotland in en won. Dave Vercauteren (37) zegt: ,,De gemeente nam de loods van de NMBS over onder de voorwaarde dat ie werd gerestaureerd.”
Om het techniekparadijs in te richten, reisde Vandekeybus talloze malen naar Brussel om grote technische bedrijven te verleiden partner te worden van Robotland. ,,Dat is gelukt. Kuka, fabrikant van robotarmen, is een van onze grootste partners. Al hun nieuwe ontwikkelingen worden hier gepresenteerd.”
Zonder subsidie
En zo kon het park worden opgebouwd met partnerships en zonder een cent subsidie. Zo rijden er op een parkoers buiten kleine graafmachines uit China rond. Robotland is importeur en verkoper van die machines geworden. ,,Als we straks open gaan en het publiek komt, zal het misschien makkelijker worden nog meer partners te vinden. We zouden heel graag een partnership met PAL-V van de vliegende auto’s opzetten.”
We leggen bij alle exhibits uit hoe de techniek er achter werktSeppe Vandekeybus, Robotland Essen
De grote hal aan het Hemelrijk staat vol met robotarmen, kranen, pneumatische en hydraulische speeltjes. Alles is interactief want alleen kijken is saai. Zelf doen is leuker. ,,Maar daar laten we het niet bij. We leggen bij alle exhibits uit hoe de techniek er achter werkt”, zegt Seppe Vanderkeybus.
Vijf katrollen
Zo kun je in de loods een schip volladen met containers. Door watertanks vol te laten lopen met water – of leeg te pompen – ervaar je of de lading goed over het schip is verdeeld. Maar ook: waarom kun een blok beton met een touw over één katrol niet optillen en lukt het met vijf katrollen wel.
Openbaar toegankelijk
Omdat Robotland in een monument is gerealiseerd moet het gebouw openbaar blijven. Dus kan iedereen het horecagedeelte zonder entree binnen wandelen. Wie de wereld van techniek en transport wil betreden heeft een ticket nodig.
Robotland nog niet open
ESSEN – Lange tijd stond op de website van Robotland in Essen (B) dat het techniekpark zaterdag 31 oktober zou openen. Maar ook hier zette corona een paar dagen gelden een streep door.
Seppe Vanderkeybus en Dave Vercauteren vinden dat jammer, maar zijn ook een beetje blij.
Want het technologiepark is nog niet af. Er moeten nog heel wat puntjes op de i worden gezet. Daar hebben de mannen nu iets meer tijd voor. ,,We zouden zaterdag open gaan. Met een klein feest en weinig mensen. Maar ja, nu moet de hele cultuursector en de horeca dicht”, zegt Vanderkeybus.
Als de coronacijfers in België dalen en de teugels wat worden gevierd, kunnen de liefhebbers zich laten onderdompelen in de wondere wereld der techniek. Meer info is hier te vinden.